Workshops

Workshop Hoofdstand

Locatie: 

Wanneer:

Tijd:

Kosten: 

Meer info: 

Inschrijven: 

Aantal deelnemers: 

 

Anahata Yoga - Aalsterweg 181b Eindhoven

27 februari 2021

10:00 - 12:30 uur

€29,50

mail@ik-info.nl

www.anahatayoga.nl/workshop/cay-hoofdstand-workshop/

minimaal 6, maximaal 9


 

Vind je de hoofdstand ook zo'n fascinerende houding? Dan is deze workshop wellicht iets voor jou. 

De Yoga hoofdstand, ook wel in het Sanskriet Salamba Sirsasana genoemd. Sirsa staat in het Sanskriet voor ‘hoofd/kop’ en Asana staat voor ‘houding’.

Omdat de Yoga hoofdstand de opgebouwde kracht en balans van de andere Asana’vraagt, wordt het ook wel de koning onder de Asana’s genoemd.

 

Bij de Yoga hoofdstand wordt het lichaam gedragen door de onderarmen, terwijl je bovenlichaam en benen opwaarts wegstrekken richting de lucht.

Deze workshop is in de studio bij Anahata yoga waarbij de Critical Alignment tools helpend zijn om sneller tot een goede uitvoering van de hoofdstand te komen. Mocht dat niet meteen lukken dan kan je met het hoofdstand bankje een deel van de techniek oefenen.

Positieve uitwerking van de hoofdstand.

  • De Yoga hoofdstand zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam. Je draait de bloedsomloop als het ware om, waardoor het ‘verse’, zuurstofrijke bloed direct van het hart richting de hersenen gestuurd wordt.
  • Ook komt de stofwisseling op gang. Omdat je bij de Yoga hoofdstand ondersteboven staat, komen de organen even van hun plek. de schildklier wordt gestimuleerd.
  • Daarbij wordt je aandacht gericht op het hier en nu. Hierdoor zul je je naar binnen moeten richten en af moeten sluiten van diverse afleidingen van buitenaf. De Yoga hoofdstand heeft dus ook een rustgevende, meditatieve werking.
  • Je evenwicht wordt getraind.
  • De spierkracht wordt aangesproken en opgebouwd. Met name in de onderarmen, de zaagspier en de diepe buikspieren, omdat de onderarmen het lichaam voor het grootste gedeelte dragen en de buikspieren zorgen voor stabiliteit. Een goede uitlijning van je wervelkolom zorgt voor lichtheid in deze houding. 

 

Voor wie geschikt?

Deze workshop is geschikt voor wie de uitdaging aan wil gaan om deze houding te begrijpen en met een goede opbouw te leren uitvoeren.

Fysiotechnisch leer je waar je spierkracht moet opbouwen, word je bewust van een goede uitlijning van je wervelkolom, het gebruik van je adem in deze houding en natuurlijk de goede mindset!

Het is een houding die je moet oefenen. Daarom leer je de houding veilig tegen de muur. De reden hiervoor is dat je onbewuste mind deze omgekeerde houding als veilig gaat ervaren. Als je de techniek goed beheerst kan je de hoofdstand vrij in de ruimte gaan oefenen. Je krijgt een stap voor stap hand-out mee.

Belangrijk!!! Niet geschikt…

Heb je serieuze klachten aan hoofd, nek, schouders of rug dan adviseer ik om niet deel te nemen of eerst je arts raad te plegen.

Doordat je bloedsomloop omgedraaid wordt, kan dit voor mensen met een te lage of te hoge bloeddruk ook nadelig werken. Raadpleeg je arts.

Verder wordt het ten zeerste afgeraden om deze Asana uit te voeren als je hartproblemen hebt of tijdens de zwangerschap. Bij menstruatie is het vooral aan jezelf om te kijken of je problemen ondervindt bij deze houding.

De workshop doe je op eigen risico!